Kronik: Tvangslukning er gift for detailhandlen

Detailhandlen - med udvalgsvaresom mode, sko, sport, børnetøj og bolig, er nu nedlukket for anden gang indenfor et år, og denne gang må vi forvente, at nedlukningen kan vare helt frem til marts måned – en kur som er ren gift for vores lokale forretninger, der risikerer en pinefuld død. 

Hvorfor er denne anden nedlukning nu hårdere end den første? Det er fordi, det skete på det tidspunkt af året, hvor der er størst omsætning ude i forretningerne og derfor har det påvirket julehandlen og udsalget - de to største salgsaktiviteter på året. Ja, det er rigtigt, at de mindre forretninger fik lov til at holde åbent i en længere periode end dem som ligger i centrene, men det er desværre ikke til meget hjælp. Vi skal huske , at en meget stor del af den samlede handel faktisk forgår i netop centrene. 

Jeg tror ikke politikerne helt forstår dynamikken i den del af detailhandlen, der sælger mode, sport, sko, børnetøj og bolig. De har alle sæsonvarer, som på lige fod med fødevarer, har en udløbsdato. Den dato er for de fleste lige efter jul, og derefter går varerne meget hurtigt i forrådnelse med store værditab til følge. Så forretningerne mister stor omsætning i julen og hen over udsalget. De er forhindret i at komme af med den gamle vare. De modtager store mængder varer til den kommende sæson - alt sammen i en periode hvor der ingen penge kommer i kassen, fordi der ingen kunder er. 

Her er det fejlagtigt at tro, at hjælpepakkerne hjælper. Det er ikke for at lyde utaknemlig, for vi er meget taknemlige over, at regeringen hjælper erhvervslivet, men i dette tilfælde er det desværre hostesaft til en forgiftet patient. Lad mig komme med et konkret eksempel: En veldrevet forretning, som siden nedlukningen i december har tabt hele 4 mio. kr. i omsætning og dertil fortjeneste. Deres husleje er på kr. 120.000 om måneden, her kan de hente tilskud på kr. 50.000, altså skal de selv betale kr. 70.000, mens de er tvangslukket. Løntilskud til medarbejderne er på 75 procent, altså skal de betale 25 procent lønudgifter, uden at kunne råde over medarbejdernes hjælp for den del af lønnen, de selv betaler.  

Samtidig med det, så bliver deres varelager forældet for hver dag der går, og de kan se frem til store nedskrivninger - hertil er der ingen hjælp at hente. Men de har jo også købt varer til den kommende sæson, varer som vælter ind. Det betyder i dette tilfælde, at de skal betale godt 5 mio. kr. for nye varer indenfor de næste 60 dage. Og når de endelig får lov til at åbne igen, ja så er det til retur og ombytning af julegaver. Man skal ikke være specialist i økonomi for at kunne se, det er giftigt for detailhandlen. Likviditeten er helt i bund, og lige om lidt skal der også betales moms. 

I det ovennævnte tilfælde er der tale om en veldrevet forretning, som sikkert nok skal klare tvangslukningen, men det kommer helt sikkert til at gøre et stort indhug i deres egenkapital. Men hvad med alle de mange mindre forretninger rundt om i hele landet, som allerede før coronakrisen, havde problemer - hvor mange af dem skal overleve denne omgang tvangslukning? 

Tvangslukning af detailhandlen i Danmark og den øvrige verden, har også indvirkning bagud i de forskellige brancher. Ifølge Dansk Erhverv er den danske modeeksport faldet med hele 6 procent i 2020 i forhold til 2019 - hvilket har slået modeeksporten tre år tilbage. 

Jeg ved godt, at der er mange andre brancher, der også er udfordret. Men hvorfor give samme medicin til alle brancher, når det i dette tilfælde vil være bedst at kunne holde forretningerne åbent. Og ja, her kommer vi ind på den samlede kur for os alle. Men når politikerne allerede tillader at holde åbent i dagligvarehandlen; endda også de helt store af slagsen, så bør man hurtigst muligt åbne op for den øvrige detailhandel. En åbning af forretningerne vil jo sprede kunderne ud over hele byen/centret og ikke samle dem i dagligvareforretningerne, hvor kunderne jo også kan købe udvalgsvarer 

Der er ingen evidens for, at man er særligt udsat for smitte i  èn forretning frem for en anden. Så det er jo en politisk beslutning at lukke for alt andet end dagligvarer. Detailhandlen har gennem hele coronakrisen udvist et kæmpe ansvar og efterlevet alle retningslinjer fra Sundhedsmyndighederne til punkt og prikke. Der har været håndsprit, maskepåbud, engangshandsker, antalskrav og ekstra rengøring i hver enkel forretning og center. 

Hvis vi skal undgå, at mange lokale forretninger - i hele landet, skal lide døden, må vi åbne op.