Kronik af Finn Poulsen, Bestseller

”Retaileren og modemanden Finn Poulsen tager bladet fra munden”

En blodig massakre – specielt for de danske modebutikker. Det bliver utvivlsomt konsekvensen af den fortsatte politisk besluttede nedlukning af landets detailhandel. Hvis ikke vi får en konkret plan for en ansvarlig og effektiv genåbning i takt med, at smittetallene herhjemme lige nu falder kraftigt, så bliver modebranchen den næste mink-skandale i Danmark.

Den gængse opfattelse er, at Danmarks erhvervsliv under den igangværende anden nedlukningsrunde står bedre rustet end i foråret 2020. Det er også situationen for en del af erhvervslivet – og heldigvis for det. Men isoleret set for landets mange detail- og specialbutikker stiller sagen sig diametralt modsat. Og helt konkret for specialbutikkerne indenfor mode må vi med regeringens strategi se den ulykkelige situation i øjnene, at præcis vores del af erhvervslivet rammes forholdsmæssigt hårdt – økonomisk set minimum dobbelt så hårdt som under første nedlukning. I denne omgang er nedlukningsperioden længere, og for vores branche strækker den sig over et sæsonskifte. Netop de to faktorer gør lige nu for alvor ondt.

En stor del af branchen er presset til det yderste. Unikt for modebutikken er jo, at varelageret ”rådner” og bliver værdiløst i takt med sæsonskiftet. Lige nu er de nedlukkede butikker propfyldte med jule- og efterårsvarer. Derudover har modeleverandørerne for længst afskippet januars vinterkollektion, som butikkerne kontraktligt er bundet til at modtage (og betale). Butikkerne var allerede tvangslukkede i de vigtigste uger på året omkring jul og nytår. Derfor har de ikke haft mulighed for at rydde op og realisere seneste sæson med efterårets ”gamle varer” i årets vigtigste udsalgsperiode.

Forestil det scenarie, at butikkerne bliver tvunget til først at åbne i forårs/-sommervejr, samtidig med at de bugner af julekjoler, kraftige uldstrik og varmt overtøj med kapitalen bundet op heri.

Regeringen må genoverveje en forhastet beslutning. Lad specialbutikkerne få lov at åbne den 15. februar. Alt taler for, at det samlet set er en rigtig og en absolut forsvarlig løsning, der vil det kunne forhindre hundredvis af konkurser og uoverskuelige økonomiske tab.

Hvorfor kan regeringen ikke opstarte regionale genåbninger i et land med store områder stort set uden smittespredning? Der var absolut ingen problemer med at lukke Nordjylland ned – helt ned på kommunalt plan, da smittespredningen gik den anden vej. I dag vil man mindst lige så forsvarligt kunne gøre, som man gør i de store menneskefyldte supermarkeder og hos den lille lokale slagter, fiske- og blomsterhandler. Hos modebutikkerne kan folk respektfuldt og helt i tråd med anbefalinger vente pænt og tålmodigt på sin tur udenfor butikkerne.

Lige nu oplever vi en skævvridning af konkurrencen i en grad, dansk erhvervsliv aldrig har oplevet før. Ingen forstår logikken i, at vinhandleren, Matas og Normal kan holde åbent, mens skohandleren, modebutikken og boghandleren tvinges til at holde lukket. Restriktionerne for de store supermarkeder er endda til at overse; her er parolen fuld fart frem. Flere supermarkeder ligner nærmest julemarkeder. Her handler kunderne bøger, elektronik, værktøj, tekstiler og modetøj i stor stil, samtidig med boghandleren, lingeributikken og byggemarkedet passivt må se på, at regeringen aktivt beslutter, at den omsætning ligger både bedst og mest sundhedsforsvarligt i supermarkederne, hvor folk flokkes på i alt færre kvadratmeter.

Alt andet lige tegner det som en sikker, mere fair og sundhedsforsvarlig løsning at sprede den omsætning over flere butikker, mere plads, mere luft og vigtigst flere kvadratmeter.

Med en fælles indsats kan vi gøre dette på en sikker måde, og det vil give positiv energi og håb til alle i landet.

Hvis regeringen fastholder tvangslukningen af specialbutikker, må de politiske ansvarlige – situationens alvor taget i betragtning – også fremlægge evidens for rigtigheden af den beslutning. Med smitteopsporingsdata siden marts 2020 må vi have et klart billede af hvor smitten finder sted. Lad os se disse data, såfremt regeringen fastholder.

I modebranchen er vi overbeviste om, at vi klarer sundhedsudfordringen bedre end i supermarkederne. Siden udbruddet af corona i foråret 2020 noterer vi os således, at der for Bestsellers 210 danske modebutikker hidtil ikke er konstateret smitte i vores butikker. Ikke ét eneste tilfælde.

Derfor gælder enten det samme for kunderne i vores butikker, eller også dokumenterer det specialbutikkernes evne og kompetence i at håndtere pandemiens udfordringer langt bedre end mange andre.

Uanset hvad har specialbutikkerne bevist, at vi både kan kontrollere og styre antallet af besøgende og sikre alle nødvendige sundhedsforsvarlige forholdsregler. Den del virker umiddelbart langt mere ukontrollerbart for de danske supermarkeder, hvor der eksempelvis ikke er krav om kundetælling.

Modebranchen oplever desværre også, at det er særdeles vanskeligt for os at komme til orde i forhold til vores kritiske og uholdbare situation. Udefra set – her hvor hånden for alvor er på kogepladen – virker det som om, der i regeringen og blandt de offentlige myndigheder eksisterer en broderpagt. I takt med konstant faldende smitte- og kontakttal bliver alle tiltag til kommunikation og forhandling blot ensidigt, unuanceret og i kor returneret med højlydte ”ulven kommer, ulven kommer”.

Hver dag kl. 14, hvor nye smittetal med positivt dalende tendenser bliver offentliggjort, får danskerne prompte smidt i hovedet, at man ikke kan regne med resultatet af vores fælles anstrengelser, og at de positive takter blot skjuler, at katastrofen lurer lige rundt om hjørnet.

Vi tillader os at rette fokus på den tilsyneladende sandhed, at selv om den engelske variant nu udgør en større del af de coronasmittede, ja så dokumenteres til stadighed stadig faldende danske smittetal.

Vi anerkender et fælles ansvar for at handle sundhedsforsvarligt under en pandemi og bidrage til at tage hånd om de ældre, de svage og de udsatte. Derom hersker ingen tvivl. Men i forhold til det berømte samfundssind er vi desværre efterhånden udfordret på, at truende massiv butiksdød og øvrige samfundsmæssige, økonomiske konsekvenser hverken kan vinde forhandlings- eller evidensmæssigt gehør.

Efter snart et år med coronapandemi og lange nedlukningsperioder kan regeringen vel næppe fortsat gemme sig bag manglende erfaring som eneste styreredskab? At genoverveje at åbne de rigtige steder, der allerede har bevist sin evne til forsvarlig håndtering, vil være godt for trivslen og dansk økonomi, og det vil giver de trængte virksomheder mulighed for at hænge i.