Innovation og kreative idéer skal accelerere modebranchens bæredygtige omstilling. Global innovationskonkurrence hjælper idéerne på vej.

Verdens største innovationskonkurrence inden for bæredygtig omstilling i modebranchen, Global Change Award, inviterer igen kreative løsninger, der kan revolutionere modebranchen og accelerere modebranchens bæredygtighedstransformation til at dyste om en samlet præmiesum på en million euro. Non-profitfonden, H&M Foundation, står for femte gang bag konkurrencen.

 

Med en middelklasse der forventes at vokse til fem milliarder mennesker frem mod 2030, et forbrug af tøj og sko der forventes at stige med 65% sammenlignet med 2015[i], og en befolkning der allerede nu bruger mere end 1,6 gange jordens ressourcer hvert år, er behovet for innovation og kreative løsninger mere presserende end nogensinde. De sidste fem år har Global Change Award hjulpet innovationer med banebrydende løsninger inden for forskellige forretningsområder i modeindustrien fra udviklingsstadie til mindre virksomheder.

Tidligere vindere af Global Change Award har med et cirkulært mindset præsenteret idéer til, hvordan mode kan designes, produceres og genbruges på forskelligvis, og ifølge Erik Bang, Innovation Lead hos H&M Foundation, kigges der i år særligt efter innovation og kreative idéer inden for tre overordnede temaer:

“I år kigger vi særligt efter innovation inden for tre temaer; forbrugerorienterede idéer, digitale løsninger og cirkulære idéer inden for både design og emballering og indpakning. Fællesnævneren er løsninger til, hvordan modebranchen kan operere inden for planetens begrænsninger.”

Forbrugerorienterede idéer handler om løsninger, der kan forlænge produkters levetid, reducere vandforbrug i pleje af tøj, eliminere udledning af mikroplast, gøre genanvendelse nemmere eller måske nudge mod en mere bæredygtig livsstil og et øget kendskab til bæredygtighed. Digitale løsninger og data handler om at bruge teknologi til eksempelvis at reducere carbon-udledning ved at sammenholde vejrdata med analyser af de seneste Instagram-trends.
Cirkulært design-temaet har i de første fire år med konkurrencen budt på mange vindere som eksempelvis Orange Fiber og Grape Leather, men temaet kan også være innovationer, som handler om cirkularitet forskellige steder i værdikæden.

Global Change Award blev afholdt for første gang i 2015 i samarbejde mellem H&M Foundation, Accenture og svenske KTH Royal Institute of Technology. I de første fire år har konkurrencen i alt modtaget mere end 14.000 tilmeldinger fra 182 lande. Konkurrencen henvender sig til entreprenører, videnskabsfolk og alle der har en idé, der kan udvikles og transformere industrien indefra. For at vinde skal innovationen have potentiale til at gøre mode cirkulær i større scala – andre kriterier er nyskabelse, at innovationen er økonomisk bæredygtig, og at teamet bag innovationen er dedikerede i forhold til at gøre en forskel. Hverken H&M Foundation eller H&M Group tager nogen form for materielle eller immaterielle rettigheder over de frembragte idéer i Global Change Award.

De fem vindende innovationer deler en præmiesum på en million euro, og måske endnu vigtigere deltagelse i det etårige ’Innovation Accelerator Program’, der bringer dem til Stockholm, New York og Hong Kong. I programmet hjælper H&M Foundation, Accenture og the KTH Royal Institute of Technology med at bringe vinderne videre fra idéstadie til en prototype, der kan bringes på markedet så hurtigt som muligt med henblik på at maksimere indflydelsen i industrien.

Deadline for tilmelding til konkurrencen er d. 16. oktober, og de fem vindere præsenteres til Grand Award Ceremony på Stockholm City Hall i april 2020.

For yderligere information og interview:

Sara Juel Andersen, H&M Danmark

sarajuel.andersen@hm.com, tlf. 70212200

 

NOTER:

Information om Global Change Award og ansøgningsproces: https://globalchangeaward.com/

Til medier: https://globalchangeaward.com/media-library/

GLOBAL CHANGE AWARD EKSPERTPANEL 2020

Et international ekspertpanel med omfattende viden inden for mode, cirkularitet, iværksætteri og innovation udvælger de fem vindere. For citater, se: https://globalchangeaward.com/the-expert-panel/

Abrima Erwiah, Co-Founder og Præsident for Studio One Eighty Nine

Betelhem Dessie, CEO, iCog Anyone Can Code og Project Advisor hos Solve IT

Burak Cakmak, Dean, School of Fashion at Parsons School of Design

Malin Åkerman, Skuespiller og influencer inden for bæredygtighed

Rosario Dawson, Skuespiller og Co-Founder, Studio One Eighty Nine

Sonam Kapoor, Skuespiller og influencer inden for bæredygtighed

Tariq Fancy, Founder og Chairman @ Rumie samt Chief Investment Officer of Sustainable Investing, BlackRock

Vanessa Cheung, Founder, The Mills

Wanjira Mathai, Chair, the Wangari Maathai Foundation

William McDonough, Chief Executive at McDonough Innovation and Co-Founder, Fashion For Good

 

GLOBAL CHANGE AWARD VINDERE 2019

Sidste års vindere deltager i øjeblikket i det etårige ’Innovation Accelerator Program’.

€300.000 – ‘The Loop Scoop’ af Circular Fashion (Tyskland): Et digitalt system, der har til formål at skabe et lukket kredsløb for alle tekstiler fra design gennem forbrug og til produktet skal genbruges: https://youtu.be/MkgAKsiqyQk

€250.000 – ‘Sane Membrane’ af dimpora (Schweitz): En biologisk nedbrydelig og mineralbaseret membran til funktionsovertøj: https://youtu.be/ITnbnxVz-F0

€150.000 – ‘Sustainable Sting’ af Green Nettle Textile (Kenya): Produktion af brændenælder til at skabe bæredygtige fibre og muligheder for bønder i Kenya i forhold til at forbedre deres levevilkår: https://youtu.be/zsUfKXHienc

€150.000 – ‘Clothes that Grow’ af Petit Pli (UK): Outfit der kan vokse med barnet og dermed reducerer miljøpåvirkningen: https://youtu.be/Pr5sV4vhLZA

€150.000 – ‘Lab Leather’ af Le Qara (Peru): Brug af mikroorganismer til at skabe vegansk, biologisk nedbrydeligt læder til modeindustrien: https://youtu.be/j_q9SYeZr-Q

 

Global Change Award er en innovationskonkurrence initieret af non-profitfonden H&M Foundation, der er privat finansieret af familien bag H&M Group. Konkurrencen katalyserer ’early stage’ innovation, der kan accelerere skiftet fra en lineær til en cirkulær modeindustri. Hverken H&M Foundation eller H&M Group tager nogen form for materielle eller immaterielle rettigheder over de frembragte idéer i Global Change Award. H&M Foundations overordnede mål er at accelerere de fremskridt, der er behov for at nå FN’s Verdensmål inden 2030. Fonden fokuserer på fire områder: Uddannelse, vand, lighed og planeten. For yderligere information, se globalchangeaward.com og hmfoundation.com.

 

 

[i] http://oecdobserver.org/news/fullstory.php/aid/3681/An_emerging_middle_class.html

  https://www.globalfashionagenda.com/pulse-of-fashion-industry-2019-update-released/#