Den Cirkulære Tekstil Challenge

GENTÆNK VORES TEKSTIL
Kan din forretningsidé redde over 750 tons tekstiler fra forbrænding? Eller har du en idé til hvordan vi forlænger livet af 1 tons hagesmække? Så kan vores tekstiler måske blive din cirkulære forretning!

Tekstiler har en værdi, også selvom de har huller, pletter eller lugter, og som det ser ud nu brænder vi alt for mange tekstiler. Derfor ønsker Københavns Kommune og Region Hovedstaden at langt flere tekstiler i fremtiden genbruges og/eller genanvendes. Vi er i gang med at tegne vejen til et cirkulært samfund og nu giver vi dig en unik mulighed for at sætte dit aftryk.

Brief

Kan du gentænke tekstil i en cirkulær rejse?

Vi har brug for dine ideer og løsningsforslag, som kan lukke vores tekstil loops og redde over 750 tons tekstiler fra forbrænding. Din gode ide eller løsning kan tage mange former, og vi er både på udkig efter nye produkter, forretningskoncepter og cirkulære systemer eller noget helt fjerde.    

Vi giver dig muligheden for at sætte dit præg på Københavns Kommune og Region Hovedstadens cirkulære rejse. Som deltager er du med i konkurrencen om en pengepræmie på kr. 50.000 fordelt på to spor. Du får samtidig mulighed for at pitche din idé for centrale beslutningstagere og eksperter, som kan gøre din idé til virkelighed eller tage din forretningsmodel til nye højder.

To spor

Den Cirkulære Tekstil Challenge består af to spor og du kan indsende løsningsforslag til ét af sporene eller begge to.

 

 1. Giv tekstilerne et længere liv

Vores tekstiler skal leve længere! Det er godt for både bundlinje, miljø og borgere. I dette spor leder vi efter koncepter, forretningsmodeller og idéer til, hvordan vores tekstiler kan leve længst muligt. Den gode ide kan både være i forhold til design af cirkulære tekstiler eller nye måder at tænke brug og vedligeholdelse på.

 

 1. Red tekstilaffaldet fra forbrændingen

Når tekstilerne ikke længere kan bruges eller genbruges, så kan de genanvendes – men hvordan og til hvad? I dette spor leder vi efter en ide til et nyt cirkulært produkt eller en forretningsmodel, som bruger genanvendte tekstiler.
 

Data til rådighed

Som offentlige institutioner køber vi et stort antal tekstiler til hospitaler, børnehaver hjemmehjælpere med mere. Du får derfor en unik chance for at arbejde med flere tons af den samme tekstil. Andre fordele er, mulighed for at styre rammer for brugsfasen for udvalgte tekstiler, f.eks. igennem håndhævning af brugs- og vaskeanvisninger udleveret til personale.  

Vi ønsker os dit løsningsforslag som er baseret på vores tekstilaffald.

Fakta om tekstil

I Københavns kommune og Region Hovedstaden indkøber og kasserer vi årligt over 750 tons tekstiler som bruges på tværs af afdelinger, forvaltninger og på hospitaler. Tekstilerne tæller mange produktkategorier, hvor størstedelen udgøres af arbejdsbeklædning og sengetøj. Følgende er et overslag over tekstilforbruget:

Københavns Kommune:

 • 14 tons t-shirts
 • 23 tons bukser
 • 7 tons jakker og overtræksbukser
 • 12 tons trøjer og skjorter
 • 2 tons handsker og regntøj,
 • 3,5 tons kitler
 • 3 tons sengetæpper
 • 6 tons håndklæder og hagesmække

Farverne er oftest hvid, grå, blå og kaki-grøn. Fibersammensætningen varierer, men er oftest et miks af bomuld og polyester, men der bruges også uld og akryl. Vi stiller altid krav til leverandører om at benytte Økotex 100 standard så vidt muligt.

Region Hovedstaden:

 • 20 tons t-shirts
 • 50 tons bukser
 • 5 tons jakker og overdele
 • 35 tons kitler
 • 45 tons patientbeklædning
 • 10 tons håndklæder
 • 35 tons blandet sengetøj

Farverne er oftest hvid, blå, grøn eller multifarvede. Fibersammensætningen varierer, men er oftest et miks af bomuld og polyester. Logo kan være påtrykt eller indvævet, og er som udgangspunkt i regionens hospitalsblå farve (lyseblå). Nogle kasserede produkter har store pletter/misfarvninger, men er vasket rene. Det er begrænset hvor mange af vores brugte tekstiler vi kan donere, da de brugte tekstiler ofte er så slidt at ingen vil have dem til genbrug

Region Hovedstaden, engangstekstiler:

Region Hovedstaden indkøber/kasserer desuden et stor mængde engangstekstiler primært fra operationsafdelinger. Engangstekstiler håndteres pt. som restaffald eller (i mindre grad) klinisk risikoaffald.

 • 9 tons engangsbukser
 • 20 tons engangshuer
 • 15 tons engangsjakker eller overdel
 • 450 tons engangskitler eller dragter
 • 16 ton engangsmasker og andet

Farverne er oftest hvid og blå/grøn, og er lavet af polypropylen eller en blanding af viscose og polyester og i nogle tilfælde med en polyethylen film. Produkter kan indeholde elastik/strækbånd, kobbertråd og lign. Produkterne kan være urene og/eller kontaminerede som følge af brug, hvilket en løsning skal tage højde for uren/kontamineret status. Alternativt skal det skal fremgå, om det kun er rene/ ikke-kontaminerede produkter, der kan leveres en løsning for.

 

Guidelines

Sådan gør du:


Skridt nr. 1

For at deltage i Den Cirkulære Tekstil Challenge skal du uploade din idé eller løsning her på challenges.dk inden fredag den 4. oktober 2019. Start med at oprette en profil her.

 

Skridt nr. 2

Formuler dit løsningsforslag, og husk at angive om det er til spor 1, spor 2 eller begge spor. Du kan indsende løsninger alene eller som en gruppe. Både produkter såvel som teknologier og koncepter tæller som løsningsforslag.

Din besvarelse for indsendelse for både spor 1 og 2 skal indeholde punkterne:

 

 1. Skriv en kort beskrivelse af din ide samt dig og dit team
 2. Reflekter og beskriv, hvordan din idé eller løsning bidrager til en cirkulær omstilling
 3. Reflekter og beskriv, hvor moden den forretningsmæssige ide bag løsningen er. Hvad er muligheden for en skalering af løsningen? Hvor omkostningseffektiv er løsningen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden som indkøbere?
 4. Reflekter og beskriv hvilken teknologisk udvikling er nødvendig før løsningen kan implementeres og hvad er barriererne herfor? Hvordan kan løsningen realiseres? 
 5. Beskriv kort hvad pengepræmien skal bruges til hvis du/I vinder.


Din besvarelse må maksimalt udgøre fem normalsider. Du må meget gerne tilføje en PowerPoint præsentation (maksimalt fem slides), som kan illustrere dit løsningsforslag.
 

OBS. Alle ideer og løsninger der uploades til challenges.dk kan tilgås af alle.

Skridt nr. 3

De bedste idéer og løsninger inviteres til at pitche live foran en jury til kåringseventet, der afholdes 28. oktober 2019 på Københavns Rådhus.
 

Juryen bliver offentliggjort her på siden.

Hvis du har nogle spørgsmål, er du velkommen til at kontakte: challenges@erst.dk  

Baggrund

Roadmap til cirkulære tekstiler er en del af Partnerskab for Cirkulære Kommuner (PARCK), som er støttet af Region Hovedstaden samt InnoBroker, som er støttet af Cosme. I projektet har Københavns Kommune og Region Hovedstaden fokus på at opbygge et videns grundlag til at kunne transformere de offentlige tekstilindkøb til at bidrage til den cirkulære økonomi. Dette sker med assistance fra Albertslund Kommune, CBS, Concito og Gate 21. Denne Challenge er et samarbejde med Erhvervsstyrelsen, som stiller challenges.dk til rådighed samt er ansvarlige for opbygning og afvikling af Challenge.